Cursus en masterclass

Literair agenten Paul Sebes en Willem Bisseling geven meerdere keren per jaar de cursus Literair Debuteren op het agentschap in Amsterdam en jaarlijks de masterclass Schrijven in het buitenland.

Deelnemers worden bij de cursus Literair Debuteren wegwijs gemaakt in het Nederlandse uitgeefwezen. Ze horen wat wel en wat niet te doen bij het aanbieden van hun manuscript aan een uitgever. De cursisten zullen vooral begeleid worden bij het schrijfproces. De meest relevante facetten in een roman en kort verhaal komen uitgebreid aan bod; onder meer stijl, vorm, genre, plot, doelgroep, innerlijke noodzaak, personages, zinsbouw en "show, don't tell".

Cursusdata op aanvraag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursus Literair Debuteren:

Komend jaar organiseren literair agenten Paul Sebes en Willem Bisseling meerdere keren de cursus Literair Debuteren. De cursisten worden wegwijs gemaakt in het Nederlandse boekenvak en horen wat wel en wat níet te doen bij zowel het schrijfproces als het insturen van manuscripten. Deze cursus is gebaseerd op de aanpak die Paul en Willem ook hebben gebruikt in het tv-programma De Pennen Zijn Geslepen.

Aanmelding

Puntsgewijs dient u voor uw aanmelding het volgende op te sturen:

 • Een begeleidende brief, waarin u motiveert waarom u wilt deelnemen (vergeet niet te vermelden welke cursus u wenst te volgen).

 • Een beknopt curriculum vitae en een pasfoto.

Disclaimer: de cursus is uitdrukkelijk niet gericht op kinderliteratuur, poëzie, fantasy of SF

Als cursist krijgt u:

 • Uitgebreide uitleg over de belangrijkste facetten van het schrijven: plot, personage, perspectief, structuur, stijl, spanning en sfeer

 • Een bespreking van verschillende schrijf- en onderzoekstechnieken waaronder dialoogtechniek, maar ook potentiële inspiratiebronnen zoals observatie, onderzoek, of introspectie

 • Een uiteenlopende verzameling van schrijfoefeningen die uw kennis van het gehele schrijfproces verdiepen en uw schrijfvaardigheid zullen versterken. Deze zullen gemaakt worden en meteen gezamenlijk worden besproken tijdens de cursus.

 • Een overzicht van wat het inhoudt om een goede en overtuigende pitch naar een uitgever te sturen.

Voorbeelden van eventuele schrijfoefeningen:

 • Twee cursisten worden gekoppeld en gaan elkaar om de beurt interviewen over één familielid van de ander. Vervolgens moeten ze, met dit interview als basis, dit familielid als inspiratie gebruiken voor het schrijven van een nieuw personage.

 • De cursist wordt gevraagd om een fragment te schrijven zonder het gebruik van bijvoegelijke naamwoorden – iets waar beginnende schrijvers er vaak te veel van gebruiken.

Voorwaarden

 • Het minimum aantal deelnemers is 4. Het maximum aantal deelnemers is 10.

 • Deelname aan de cursus houdt niet automatisch in dat Sebes & Bisseling de cursist in een later stadium individueel zal begeleiden en/of zich zal inspannen om een uitgever te vinden voor het werk van een cursist.

 • Restitutie van het cursusgeld bij tussentijdse beëindiging is helaas niet mogelijk.

Praktische informatie

 • Docenten: Paul Sebes & Willem Bisseling, literair agenten

 • Duur: twee hele dagen van 9.30 tot 17.00 uur met op de eerste dag ook de avond.

 • Locatie: Amsterdam

 • Kosten: € 1.450,- exclusief reis-, verblijf- en materiaalkosten.

 • Bij deelname ontvangt de cursist een factuur van Sebes & Bisseling Literary Agency, te voldoen voor aanvang van de cursus.

Meer informatie
Voor meer informatie over de cursus Literair Debuteren kunt u via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. contact met ons opnemen. Materiaal ten behoeve van de cursus kunt u ook naar dit adres mailen.

 

Masterclass Schrijven

Door de grote vraag van ex-cursisten organiseren we jaarlijks de masterclass Schrijven. Deze masterclass vindt plaats in Zuid-Spanje, waar in een prachtige omgeving de aandacht in volle rust volledig uit kan gaan naar de deelnemers en hun tekstfragmenten.

Tijdens deze masterclass worden de eerste 100 pagina’s van uw roman behandeld. De eerste 50 pagina’s worden volledig doorgelicht in een close reading, de volgende vijftig worden meegelezen. Naast de close reading ontvangt u een uitgebreid leesrapport. Gedurende het verblijf in Zuid-Spanje komen de deelnemers en hun tekst zeer uitgebreid aan bod; zij worden ieder circa drie uur besproken.

Praktische informatie

 • Docenten: Paul Sebes en Willem Bisseling, literair agenten

 • Duur: 3 dagen

 • Locatie: Zuid-Spanje

 • Kosten: EUR 1.995,- excl. Reis- en verblijfskosten

Minimum aantal deelnemers: 4 personen. Maximaal aantal deelnemers: 6 personen.

Deelname aan de masterclass Schrijven geschiedt op uitnodiging. Voor meer informatie neemt u dan contact met ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

De eerstvolgende masterclass zal plaatsvinden van 7 t/m 10 november 2017